POLONEZKÖY

Hafta boyunca yağan yağmur ve soğuk havanın ardından, inşallah pazar günü hava güzel olur da kendimizi Polonezköy'e atarız diye umutla bekliyordum. Neyse ki şansımıza hava güzeldi ve bizim için yola çıkma vakti gelmişti. FSM Köprüsüne giderken Kavacık sapağından geçip Polonezköy tabelalarını takip ederek ulaşılabiliyor bu güzel mekana.
POLONEZKÖY'E GİDERKEN

Gittiğimizde Polonezköy tahminimden daha kalabalıktı. Aracımı uygun bir yere park ettikten sonra hemen meydanda bulunan Arıcılık müzesini ziyaret ettik.
POLONEZKÖY ARICILIK MÜZESİ
Sanırım burada arıları epey çalıştırmışlar :)Arılardan arı sütü, arı kremi ve propolis gibi ürünler elde etmişler . 850 gramlık kavanozlarda satılan ballar 60 TL'ydi. İçeride arıcılıkla ilgili daha detaylı ürünler gördük.


Hemen buranın arka tarafında bulunan Ağaç Oyma sanatının sergilendiği açık hava müzesine geçtik.


Benim 2 katım uzunluğundaki ahşap heykellerle resim çekildim.


Bu yol üzerinde Meryem Ana Kilisesi var. Konum olarak Polonezköy'ün hemen ilk girişine denk geliyor. Gittiğimde kapalı olduğundan ziyarete açık olup olmadığını bilmiyorum. Buranın hemen karşısında ise Hristiyan mezarlığı mevcut.


Polonezköy'ü eğer hafta sonu ziyaret ederseniz mezarlığın yukarısına doğru giden yolda park etmiş araçların oluşturduğu kalabalık bir meydan göreceksiniz. Burası Polonezköy tabiat parkı yürüyüş parkurunun başlangıç noktası.


Bizler hazırlıklı geldiğimizden üzerimizde yürüyüş yapmak için uygun kıyafetler vardı. Parkurun toplam uzunluğu 4.8 Km. Yürüyüş yapmak için havada uygun olunca koyulduk yola. Eşimle sohbet ederek geldiğimden mi bilinmez yolu kısa bir süre sonra yarılamışız bile.


Doğa ana bütün güzelliklerini sergilemiş güzelce vakit geçirmemizi sağlıyordu. Özellikle ben artık İstanbul'un beton yapısından tamamen bıkmış birisi olarak burayı şiddetle tavsiye ederim. Orman yolu harika!...


Bizler bu parkuru yaklaşık 45 dakikada tamamladık. Ara ara resim çekilmek için durup dinlendiğimiz ve doğanın sesini dinlediğimiz doğrudur :)


Parkuru tamamladıktan sonra, yolu takip edip Polonezköy'ün meydanına giderken Cam Sanat Müzesinde bulduk kendimizi.


Burada tahmin edeceğiniz gibi camdan süs eşyaları yapılıp satılmakta. Çocukların el becerilerini geliştirmesi açısından 10 TL karşılığında atölyelerde süs eşyaları imalatı imkanı da var...
Polonezköy'de uğramadan gitmeyin diyeceğim 2 yerden daha bahsedeceğim. Buralara daha önce gelmiş birisi olarak tarihte yolculuk yapmayı severseniz mutlaka uğrayın derim. 

ZOSIA TEYZENİN ANI EVİ

Polonezköy Polonyalıların yerleşim yeri olduğu için bu ismi almış. Zosia Teyzenin Anı Evi ise buraya yerleşen ilk Polonyalılardan olması ve o tarihten bugüne kadar tarihini muhafaza etmesi açısından önemlidir.


İçeriye giriş 3 TL ve Zosia Teyze ile ilgili bir çok resim ve makale mevcut. Polonyalı bir çok komutanın giydiği elbise ile aldığı madalyaların da sergilendiği anı evi Meryem Ana kilisesi ile ahşap oyma sanatının sergilendiği açık hava müzesi arasında kalıyor.


Bir diğer tavsiye edeceğim müze ise TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARA AİT ÖLÇME VE AYDINLATMA MÜZESİ. Normalde Pazar günleri kapalı olan bu müzede ilginizi çekebilecek bir çok ilginç alet göreceğinize emin olabilirsiniz. Ben gittiğimde müzedeki görevli abi tesadüfen uzaktan gelen bir akrabasına burayı göstermek için o gün müzeyi bir süreliğine açtı. Yani burayı ziyaret etmek için Pazar hariç bir günü tercih etmelisiniz. Ayrıca Polonezköy'ün girişinde küçücük bir MÜZE tabelasını takip ederek ulaşabiliyorsunuz. Bu tabelayı görmez ve yolunuza devam ederseniz burayı bulma ihtimaliniz maalesef yok. Burada ilk hassas teraziden tutunda ilk çağlarda kullanılan aydınlatma aletlerine kadar bir çok tarihi materyal mevcut.



Siz etrafı dolaşırken buradaki abi size baktığınız aletler ile ilgili bilgi veriyor. Son olarak alttaki resimde dinamo sistemi ile ışık üretme ve ilk göz şaşılığını tespit eden cihazları görüyorsunuz. Hemen her ülkeden toplanmış tuğlaların sergilendiği duvarda ilginizi çekecek yerlerden olacağına emin olabilirsiniz.


Daha fazlasını KEŞFETMEK için yola çıkın...

UMUT ERDOĞAN

0 yorum:

Yorum Gönder